Van Pijkeren groep 40 jaar in bedrijf

22-10-2015 - 06:56

dsc00412IJSSELMUIDEN – Feest bij de Van Pijkeren Groep. Het bedrijf dat in 1975 officieel het levenslicht zag, bestaat in 2015 veertig jaar. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een grote speler in de automotive markt.

18 september jongstleden werd de nietsvermoedende Gerrit Jan van Pijkeren al vroeg van zijn bed gelicht om de verschillende bedrijfslocaties eens vanuit een helikopter te kunnen bezichtigen. Eenmaal veilig geland werd het jubileum ingeluid met de lancering van de nieuwe website en een feest met alle medewerkers. De altijd nuchtere van Pijkeren, die nog van niets wist, reageerde op een voor hem kenmerkende manier: ‘ik ben positief belazerd.’

De liefde voor spuitwerk en techniek zat er bij oprichter Gerrit Jan van Pijkeren al vroeg in. ‘Mijn man was als jonge knaap liever aan zijn brommer aan het sleutelen, dan dat hij zich druk maakte over de boerderij van zijn ouders’, aldus Cobie van Pijkeren. Gerrit Jan kon zijn passie voor het eerst uitoefenen toen hij werkzaam was bij een loonbedrijf. ‘In een periode van vorstverlet stelde hij zijn baas voor om de landbouwvoertuigen een opknapbeurt te geven. Zo begon hij met het spuiten van voertuigen in een oude schuur bij het loonbedrijf. De vogels vlogen door de schuur heen, maar mijn man vond het geweldig’, vertelt Cobie.

In 1975 besloot Gerrit Jan afscheid te nemen van het loonbedrijf, om zich meer op het spuiten van vrachtwagens te kunnen gaan richten. ‘Mijn man begon in een houten schuur naast ons huis in Oosterholt, waar hij de beschikking had over een spuitcabine en een ruimte voor voorwerk’, herinnert Cobie zich. In het begin werd het spuiten gecombineerd met een baan als chauffeur, maar vanaf 1979 kon Gerrit Jan zich fulltime met zijn passie bezighouden. De houten schuur werd vervangen door een ruimere stenen schuur, en de grote opdrachten van Scania-dealer Beers uit Zwolle gaven het bedrijf een belangrijke impuls.

Zoon Henk, tegenwoordig verantwoordelijk voor het operationele en commerciële gedeelte binnen de Van Pijkeren Groep, herinnert zich nog een leuke anekdote uit die beginperiode. ‘Er moest een vrachtwagen gespoten worden die helaas te hoog was voor het pand. Mijn vader heeft toen met dommekrachten het pand opgekrikt, zodat de vrachtauto alsnog naar binnen kon. Werkelijk ongelofelijk. In zijn woordenboek komt ‘kan niet’ niet voor.’

Het bedrijf groeide uit het Oosterholtse jasje en moest verhuizen. In 1991 werden de werkzaamheden verplaatst naar de Spoorlanden. ‘In vier verschillende fases werd het bedrijf neergezet. We zijn direct na de aanschaf van de grond begonnen met de bouw van de bedrijfswagenspuiterij, waarin ook ruimte was voor een kantoor en kantine. Achterin dat pand was de stralerij gevestigd, en eveneens konden we voertuigen voorzien van reclame’, vertelt Henk.

In de jaren daarna heeft het bedrijf periodes van grote groei meegemaakt. Eerst de uitbreiding met een extra brede spuitcabine voor paardentrailers en een aparte plakcabine voor de reclameafdeling en in 2006 het overnemen van een bedrijfswagenspuiterij in IJsselstein. In 2011 is wederom in IJsselstein een bedrijf opgericht dat gespecialiseerd is in het stralen en spuiten van chassis en aanverwanten. Men heeft hier naast een moderne hangbaan tevens de beschikking over de grootste werpstraalmachine van Nederland.

Een ander bijzonder onderdeel van het bedrijf is de afdeling truck design, waar Henk met trots over spreekt. ‘Sinds 1999 nemen wij vrachtwagenfabrikanten een deel van hun productieproces uit handen, zodat dealers de mogelijkheid hebben een auto compleet in de huisstijl van de klant te leveren, rechtstreeks vanaf de fabriek.’

In 2014 is zowel in IJsselstein als in IJsselmuiden uitgebreid met een professionele schadeafdeling. Door de inzet van vakkundige mensen en hightech equipment kunnen bedrijven nu ook voor schadeherstel aan zwaar materieel bij Van Pijkeren terecht.

Waar Gerrit Jan van Pijkeren veertig jaar geleden in zijn eentje aan begonnen is, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 80 medewerkers. ‘We zijn een bedrijf dat kwalitatief hoogstaande producten levert. Alleen onze afdeling truck design heeft al een capaciteit van ruim 70 trucks per maand. We zien nog steeds kansen deze lijn door te kunnen zetten en de onderneming nog verder te laten groeien’, vertelt Henk. Met onze sterke formule en gedreven medewerkers zijn hier zeker de mogelijkheden voor.